To openSUSE ανακοινώνει την πρώτη δημόσια έκδοση του openQA

 

Το openSUSE Project ανακοινώνει την κυκλοφορία 1.0 του μοναδικού δια-διανομικού(cross-distribution-capable), πλήρη αυτοματοποιημένου σκελετού δοκιμών openQA. To openQA είναι το μόνο περιεκτικό εργαλείο δοκιμών που μπορεί να τρέξει δοκιμές σε κάθε επίπεδο του ΛΣ, από την βασική λειτουργικότητα όπως ο φορτωτής εκκίνησης και η εκκίνηση του πυρήνα μέχρι την δοκιμή εφαρμογών όπως ο Firefox και το LibreOffice. Δείχνει τα αποτελέσματα σε ένα βολικό δικτιακό περιβάλλον και επιτρέπει στους δοκιμαστές να δουν screenshots, ακόμα και βίντεο των θεμάτων που βρέθηκαν. Το openQA χρησιμοποιήθηκε για να τρέξει ολονύχτιες δοκιμές του αποθετηρίου ανάπτυξης ‘Factory’ για την επερχόμενη κυκλοφορία του openSUSE 12.1. Το openQA είναι διαθέσιμο υπό την άδεια GPL έκδοση 2 ή μεταγενέστερη.

Η δοκιμή λογισμικού είναι σκληρή

Η δοκιμή πολύπλοκου λογισμικού είναι κρίσιμο τμήμα της ανάπτυξης. Εντούτοις, σε βάθος, η συχνή δοκιμή είναι δύσκολη, χρονοβόρα και βαρετή. Για να εξασφαλίσουμε ότι το λογισμικό δοκιμάζεται τακτικά και προβλέψιμα, η αυτοματοποίηση είναι ζωτικής σημασίας. Πολλά εσωτερικά εργαλεία που μπορούν να δοκιμάσουν συγκεκριμένες εφαρμογές έχουν αναπτυχθεί αλλά δεν υπήρξε ποτέ ένα περιεκτικό εργαλείο δοκιμών μέχρι το openQA. Το openQA κάνει την δουλειά του εξ’ ολοκλήρου αυτοματοποιημένα και προσφέρει ένα βολικό δικτιακό περιβάλλον με επισκόπιση των αποτελεσμάτων. Με το openQA οι προγραμματιστές μπορούν να πιάσουν και να δουν ζητήματα στην διαδικασία ανάπτυξης πολύ γρηγορότερα και ως εκ τούτου να εξασφαλίσουν ένα πιο αξιόπιστο προϊόν.

Το openQA το κάνει εύκολο

Το openQa μπορεί να τεστάρει οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα το όποιο μπορεί να τρέξει σε μια εικονική μηχανή. Παίρνοντας screenshots από την διαδικασία και συγκρίνοντας τα με αυτά από εικόνες που αποτελούν σημείο αναφοράς καθορίζει εάν οι δοκιμές ήταν επιτυχείς ή όχι. Το εργαλέιο OS-autoinst, μέρος του openQA ελέγχει την διαδικασία της δοκιμής στέλνοντας συμβάντα του εικονικού πληκτρολογίου και του ποντικιού στο λειτουργικό σύστημα το όποιο έχει εγκατασταθεί και τρέχει. Είναι ικανό να αντιδράσει στο τι δείχνει η οθόνη οπότε μπορεί να χειριστεί μια ποικιλία θεμάτων χωρίς να χρειάζεται να σταματήσει την δοκιμή.

Το openQA καθορίζει εάν η εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος δούλεψε σωστά και εάν ένας αριθμός από εφαρμογές ξεκίνησε κανονικά. Στο τέλος της δοκιμής, όλα τα στιγμιότυπα κωδικοποιούνται σε βίντεο για τυχόν ανθρώπινη διαβούλευση σε περίπτωση που χρειαστεί. Μια επισκόπηση της κατάστασης των δοκιμών μπορεί να φανεί στην δικτυακή διεπαφή, που είναι διαθέσιμη αυτή την στιγμή στο αποθετήριο ανάπτυξης του openSUSE Factory στο openqa.opensuse.org.

Το openQA είναι ανεξάρτητο πλατφόρμας

Το openQA αναπτύσεται ως δύο κομμάτια λογισμικού: Το OS-autoinst και την δικτυακή διεπαφή. To OS-autoinst αυτή την στιγμή υποστηρίζει τα Fedora, Ubuntu, Debian, FreeBSD και ακόμα και το OpenIndiana. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για δοκιμές των συστημάτων MS DOS και Windows. Ένας αριθμός βίντεο για το πως δουλεύει το openQA μπορούν να βρεθούν σε αυτή την ιστοσελίδα.
Η δικτυακή διεπαφή του openQA είναι μόνο για το openSUSE αυτή την στιγμή. Δίνει μια επισκόπηση της κατάστασης όλων των δοκιμών και επιτρέπει στον δοκιμαστή να δει συγκεκριμένα screenshots από προβλήματα όπως επίσης και βιντεάκια όλοκληρης της διαδικάσιας της δοκιμής.

Το openQA είναι Ελεύθερο.

Το openQA έχει εκδοθεί ύπο την General Public License version 2 ή μεταγενέστερη. Οδηγίες εγκατάστασης μπορούν να βρεθούν στο wiki και η ομάδα είναι πρόθυμη να λάβει ανατροφοδότησει στο openQA και τις περιπτώσεις χρήσης.
Δείτε το openQA εν δράση στο openqa.opensuse.org!

 

Πηγή: news.opensuse.org

Advertisements

, , , , , ,

  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: